måndag 7 september 2009

Bakom väggarna på den röda stugan med vita knutar


”Martin Fanér!

Fan va kass du E. Helt verklighets.... hur många människor, UNGDOMAR vill du ta in i Sverige.

Kan ett alternativ vara att DU , åker till ett "ungdomsland å hjälper dom på plats? Har du tur bliver du gift....... Istället för att bjuda ut något DU ej betalt till.....................

Hur många gånger ska jag öppna min dörr!

HÅLL TRUTEN och ge er (hela organisationen) UT på Fältet...........krigets FÄLT”


Under sommaren har Röda Korsets Ungdomsförbund synts på musiktjänsten Spotify där vi har banners som bygger på kända låtar. Ungdomsförbundet har frågat dig ”Främling, vad döljer du för mig?” för att prata om att främlingsfientligheten växer i Sverige. I en annan ber vi dig att ”Öppna din dörr” för ensamkommande barn och unga på flykt. Vi uppmanar dig att hjälpa oss i kampen för att förhindra och lindra mänskligt lidande.



Texten högst upp är ett citat från ett av de arga mail som jag och förbundsstyrelsen har fått under sommaren efter Spotifyreklamen. Människor som vill stänga Sveriges gränser, kasta ut alla ”invandrare” och göra Sverige ”rent”. Åsikterna som vädras är skrämmande, främlingsfientliga och rasistiska. Jag blev chockad av hur arga och hatiska folk kan vara mot människor som tvingats fly från sina hem och familjer på grund av krig och förföljelse.


Idén med flyktingmottagning är att världens länder gemensamt ska erbjuda människor, som har tvingats fly från sina egna länder på grund av t.ex. krig eller förföljelse, en fristad och en möjlighet att leva ett värdigt liv. Sverige har proportionellt sett tagit emot fler flyktingar jämfört med andra europeiska länder. Det tyder på ett stort humant engagemang gentemot människor som tvingats lämna sina hem. Detta verkar dock hålla på att förändras. Jämfört med 2008 har Sverige i år tagit emot 28% färre asylsökande medan andra europiska länders mottagande ökat.


Samtidigt så ökar antalet ensamkommande barn och unga på flykt – minderåriga som är på flykt utan sina föräldrar – som kommer till Sverige. Dagens Nyheter skrev igår om att hittills i år har 1300 minderåriga kommit till Sverige för att söka asyl.* Dessa barn och ungdomar tvingas bo under odefinierad tid på transitboenden därför att svenska kommuner säger att de saknar kompetens, boenden eller resurser för att erbjuda dem ett hem och en framtid. Röda Korsets Ungdomsförbund bedriver verksamhet för dessa barn, t.ex. i Göteborg och Stockholm för att göra tiden i väntan mindre outhärdlig.


Men allt är inte nattsvart. Jag har också fått mail från unga människor under sommaren som vill engagera sig, göra något viktigt och förändra världen till det bättre.


Det gör mig glad, men de som hört av sig och är arga och hatiska har varit fler. Simon Brouwers, Ungdomsförbundets kommunikatör, frågade sig på nonprofit.se hur Röda Korsets Ungdomsförbund kunde få de som hotar och trakasserar att engagera sig i våra verksamheter istället.


Då skulle jag bli jätteglad och världen bli ett lite bättre ställe.


Ungdomsförbundets dörr står alltid öppen.


*Tyvärr finns inte artikeln på nätet utan endast i papperstidningen.

1 kommentar: