onsdag 27 januari 2010

Jobb är en bristvara om du inte är född i Sverige

Nu på morgonen läste jag en artikel i DN om att en stor andel som är födda i utlandet står utan jobb i Sverige. Det är ju ingen överraskning för mig att det tyvärr är på det här viset.

Några siffror:
  • Sysselsättningsgraden ökar ju längre en person har varit i Sverige. Vilket land personen är född i verkar spela mindre roll.
  • Bland utrikes födda som har levt i Sverige i mer än 20 år har 7 av 10 någon form av sysselsättning, jämfört med personer som är födda i Sverige där siffran är 8 av 10.
  • Varannan person som är född utanför Sverige jobbar med något som passar deras utbildning. För personer födda i Sverige är den siffran ca 80 %.
Om inte den sista punkten visar på att det finns en mängd diskriminering, fördomar och hinder för utlandsfödda att skapa sig en framtid på lika villkor i Sverige, så vet inte jag vad som kan göra det.

Högre ambitioner än att endast hälften av utlandsfödda personer i samma utsträckning som infödda svenskar ska bli anställda utifrån sin kompetens, deras utbildning och erfarenheter måste Sverige ha.

Det är en fråga om att alla människor ska få samma möjlighet att utvecklas och leva ett värdigt liv. Det är en fråga som berör oss alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar