måndag 28 september 2009

Att vägra titta åt andra hållet

Under sommaren har media rapporterat alltmer om den allt tuffare och striktare flyktingpolitik som förs av EU och vissa medlemsländer. Framförallt Italien har fått skarp kritik från EU-kommissionen, FN:s flyktingorgan UNCHR och från människorättsorganisationen Human Rights Watch. I maj tidigare i år skärpte Italien sina lagar på ett sätt som ska strida mot Genèvekonventionen, landet direktavvisar nu de båtar med flyktingar som tar sig över Medelhavet innan de hinner ansöka om asyl.

Berlusconis regering har samtidigt gjort det olagligt att hjälpa flyktingar vilket gör att båtar fulla med människor utan mat och vätska lämnas till sitt öde i solen och hettan på det glimrande Medelhavets vatten. Det har lett till att de fiskare som brukade hjälpa de nödställda nu inte vågar på grund av de straff som en medmänsklig handling kan leda till. En båt med 73 människor på påträffades i augusti - de hade dött ute på havet för att alla som passerade dem såg åt ett annat håll.

Att vara en medmänniska får aldrig vara brottsligt, då lagstiftar vi emot det som är kärnan i att vara människa.

2 kommentarer:

  1. Det är en tragedi att Italien bryter mot internationell rätt, påhejade av andra länder kring Medelhavet. Det är riktigt obehagligt att man gärna låter några båtar sjunka för att på så vis skicka en avskräckande signal till andra på flykt att inte försöka ta sig till Europa. Vad gör italienska Röda korset?

    Italien efterlever uppenbarligen inte heller EU:s asyllagstiftning så jag undrar vad du menar när du säger att EU:s flyktingpolitik blivit tuffare och striktare.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Tyvärr vet jag inte så mycket om det italienska Röda Korsets verksamhet för migranter så den frågan kan jag inte besvara i dagsläget.

    Det har sedan många år pågått en diskussion om vart EU:s flyktingpolitik är på väg och EU har kritiserats för att fokusera på hur man begränsar flyktingströmmarna över gränserna, snarare än att sätta människan i fokus. Man har pratat om ett "Fästing Europa" och att det blir svårare och svårare att söka asyl i europeiska länder. Om du vill läsa mer om det så har jag några länkar här:

    http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/afghanska-flyktingar-i-paris-visar-europeisk-asylpolitik-i-baklas-1.956837

    http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/asylratt-och-asylfel-1.913491

    http://www.dn.se/opinion/debatt/svik-inte-flyktingarna-fredrik-reinfeldt-1.877932

    Hoppas att det blev tydligare!

    Mvh Martina

    SvaraRadera