måndag 12 oktober 2009

Inre väpnad konflikt i enlighet med humanitärrätten

För ett par år sedan kritiserade Röda Korset Migrationsöverdomstolen för att ha använt en snäv och felaktig definition av begreppet inre väpnad konflikt i en vägledande dom. Det har lett till att människor från länder och områden som Somalia, Gaza, Aghanistan och Irak inte fått rätt till skydd.

Nu har migrationsöverdomstolen i vägledande domar den 6 oktober beslutat att tre somaliska medborgare får permanent uppehållstillstånd på grund av att det för närvarande råder inre väpnad konflikt i Somalias huvudstad Mogadishu.
Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren kommenterade domen:
- Det är glädjande besked från Migrationsöverdomstolen vilket ger hopp för människor som söker skydd i Sverige från urskiljningslöst våld i krig.

Den definition av inre väpnad konflikt som tidigare använts av Migrationsverket och domstolarna har inte stämt med den vedertagna definitionen inom den internationella humanitära rätten i väpnade konflikter. Röda Korset, som har fått en särskild roll från världens stater att bevaka den humanitära rätten, har nu kunnat medverka till att en korrekt definition av begreppet antagits även i Sverige.

Enligt dagens domar är definitionen av inre väpnad konlikt: För att situationen i ett land eller i en del av ett land ska betraktas som inre väpnad konflikt i utlänningslagens mening krävs bland annat att det råder svåra motsättningar mellan befolkningsgrupperna med utdragna och pågående stridigheter mellan regeringsstyrkor och en eller flera andra organiserade väpnade grupper eller mellan två eller flera sådana grupper. Det våld konflikten för med sig är urskillningslöst och så allvarligt att det finns skäl att tro att en civilperson bara genom sin närvaro löper en verklig risk att utsättas för ett allvarligt hot att dödas eller skadas.

- Att Röda Korset kan bidra med sakkunskap i viktiga juridiska humanitära frågor känns mycket tillfredsställande. Vi arbetar med människor som direkt drabbas av krig, både i konfliktområden och i Sverige och det är viktigt att de får det skydd de har rätt till. Ett uppehållstillstånd kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Christer Zettergren.

Läs mer här om Röda Korsets arbete i denna fråga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar