tisdag 20 oktober 2009

Jimmie – det finns inget Sverige att ge tillbaka!

I går publicerade Aftonbladet en debattartikel skriven av Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna där han hävdade att muslimerna är det största utländska hot som Sverige står inför. I morse debatterade Jimmie med Maud Olofsson, partiledare för Centerpartiet, på Gomorron Sverige. Jimmie är rädd för att det svenska samhället anpassar sig efter muslimska krav och muslimska traditioner.


Sverigedemokraterna bedriver sin politik under parollen ”Ge oss Sverige tillbaka”. Men Jimmie, det finns inget Sverige att ge tillbaka! Sverige har alltid varit ett begrepp under omvandling, flertalet folkgrupper i rörelse, ett geografiskt område av varierande omfattning, flera kulturer och en föreställning som förändras och utvecklas av och med de människor som bor här. Alla vi formar Sverige tillsammans och inte i motsättning till varandra som Sverigedemokraterna hävdar.


Att människor flyttar på sig av olika skäl, migration, har pågått sedan människans ursprung och är inget som kommer att upphöra. Snarare handlar det om vad vi gör av migrationen och dess effekter och konsekvenser, det handlar om ifall vi ser migrationen som ett problem eller som en möjlighet. Det finns stora problem med integrationen i det svenska samhället – många lever i utanförskap. Men det handlar om vilka resurser individen får tillgång till, vilka möjligheter till bostad, jobb och skolgång individen har och vilket stöd det svenska samhället (ideella organisationer, kommunerna, skolan och staten) erbjuder.


Att vi som bor i Sverige har olika kulturer och traditioner är inget hot, det är en tillgång som berikar och stimulerar nyfikenheten och utvecklar Sverige. Det lockar till samtal, till möten och till förståelse för varandra.


Allas lika rättigheter och värde är grundläggande för mig som människa att tro på och leva efter.


Värderingssäkra det parti du röstar på i riksdagsvalet 2010 – vilket parti representerar den människosyn som du står för?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar