Ungdomsförbundet uppmärksammade i ett pressmeddelande att Barnkonventionen fyller 20 år idag så här:
Idag publicerade Dagens Nyheter en kartläggning som visade att hela 15 kommuner i Sverige tar varken emot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar, eller vuxna som fått uppehållstillstånd. Så ska det inte vara.
- Idag fyller Barnkonventionen 20 år. Det är tråkigt att behöva höra nyheter som denna just idag, men visar att vårt arbete kanske är viktigare än någonsin, säger Martina Anlér, ordförande i Röda Korsets Ungdomsförbund.
Frågan om hur vårt samhälle tar emot barn och ungdomar som kommer ensamma till Sverige för att söka asyl är högaktuell med anledning av att en del kommuner vägrar ta emot dem. Ensamkommande barn får i väntan på en kommunplacering som aldrig kommer tillbringa sin första tid i Sverige på transitboenden på obestämd tid. Röda Korsets Ungdomsförbund arbetar med att ge stöd till dessa barn och beklagar att till exempel ekonomiska argument från svenska kommuner kommer före barnets bästa.
Allt fler ensamkommande barn och unga anländer utan vårdnadshavare och söker asyl i Sverige. Det är uppenbart att de redan är i en utsatt situation och ofta hamnar i kläm, helt i strid mot det som Barnkonventionen slår fast är vårt gemensamma ansvar.
- Röda Korsets Ungdomsförbund arbetar för och med de ensamkommande barnen. De är en extra utsatt grupp, de kommer hit utan sina föräldrar efter att ha gjort en väldigt lång resa, både geografiskt och mentalt. Det är klart att de behöver stöd med att hitta sin plats i vårt samhälle, och det stödet vill vi ge dem. Röda Korsets Ungdomsförbund ger möjligheter till ensamkommande att få en paus i den tuffa situation de befinner sig i genom sociala verksamheter där de får vara barn och umgås med andra unga.
Runt om i Sverige bedriver Röda Korsets Ungdomsförbund verksamheter som har som mål att välkomna ensamkommande barn in i samhället och göra deras asylprocess mer human.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar