onsdag 18 november 2009

Röda Korset efterlyser fler åtgärder för att hjälpa internflyktingar

Fler åtgärder behövs för att hjälpa och skydda människor i väpnade konflikter som tvångsförflyttats inom sina egna länder. Idag släpps en rapport om internflyktingar av Internationella rödakorskommittén, ICRC, där man uppmärksammar det faktum att de flesta flyktingar inte hamnar i flyktingläger, utan tas om hand av mottagande samhällen och familjer.


Röda Korset ser de interna flyktingarna som en av de allvarligaste humanitära följderna av väpnade konflikter och annat våld i världen. Många av de uppskattningsvis 26 miljoner internflyktingarna får utstå svåra umbäranden, inklusive direkta attacker, misshandel, sexuellt våld och förlust av sin egendom eller försörjning. Många har tvingats lämna sina hem på grund av brott mot internationell humanitär rätt av de stridande parterna.


- När folk tänker på internflyktingar tänker många automatiskt på tältläger. Men rapporten visar att stora läger som till exempel Gereida i Darfur i Sudan, där omkring 148 000 människor bor, är en del av problemet, säger Jacob Kellenberger ordförande i ICRC.


Röda Korset upprättar läger som en tillfällig åtgärd för att avhjälpa akuta behov. Erfarenheten visar dock att lägren ofta skapar nya problem som förvärrar sårbarheten och riskerna för flyktingarna. Läger kan istället främja beroende och avskräcka från att återvända till sina hem när förhållandena förbättrats. Dessutom kan spänningar uppstå mellan lägrets invånare och människor i närliggande samhällen.


Röda Korset anser att det är viktigt att hjälpa internflyktingar att återvända till sitt normala liv och bevara sin självständighet och försörjning. Målet är att möjliggöra ett liv som liknade det innan de fördrevs vilket görs bäst i det mottagande lokalsamhället och inte i läger.


Ladda ner rapporten "Internal deplacement in armed conflict - facing up to challenges" här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar